Svijet

EKSPLOZIJE ODJEKNULE NA ISTOKU UKRAJINE,OŠTEĆEN VRTIĆ

Eksplozije su odjeknule na istoku Ukrajine, a oštećen je i vrtić, javlja Anadolija.

Nakon objavljivanja informacije da Rusija povlači dio svojih vojnih jedinica iz graničnog područja s Ukrajinom, na istoku zemlje prijavljena je eksplozija koja je oštetila vrtić. I ukrajinska vojska i separatisti nisu preuzeli odgovornost za dešavanja.

Izvještava se i o eksplozijama iz istočne Ukrajine, na aerodromu u regiji Donbas, gdje se nalaze ruski separatisti.

O dešavanjima na istoku Ukrajine je potvrdila i Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Sukobi ukrajinske vojske i separatista u regionu traju od 2014. godine, kada je poluostrvo Krim pripojeno Rusiji nakon referenduma, koji ne priznaju međunarodna zajednica i Kijev.

Ukrajinska vojska tvrdi da su snage koje podržava Rusija na istoku ispalile granate u regiji Lugansk, pogodivši vrtić. Niko nije povrijeđen. Ruski separatisti su ranije optuživali ukrajinske vojne jedinice da su ih napale četiri puta u posljednja 24 sata, ali još istražuju da li je neko ranjen u napadu.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine je u međuvremenu optužilo Rusiju za kršenje sporazuma iz Minska.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je u utorak da povlači neke od svojih jedinica koje su imale vojne vježbe duž granice s Ukrajinom. Očekuje se da će se oni vratiti u bazu na poluostrvu Krim, ali SAD ne vjeruju predviđanjima Kremlja i pretpostavljaju da je njihov broj čak porastao za sedam hiljada.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je međutim rekao da se situacija na istoku Ukrajine u regionu Donbasa pogoršala. Spomenuo je “veliki udarni potencijal ukrajinske vojske”. Istovremeno je optužio NATO da sprovodi “neprikrivenu informacionu agresiju na Rusiju”.

izvor:avaz.ba

Povezani članci

WHP i Unicef: Broj slučajeva ospica u svijetu „eksplodirao“

Urednik Portala

Djeca u Italiji više neće automatski dobivati očevo prezime

Urednik Portala

EU sprema plan za smanjenje potražnje ruskog plina

Urednik Portala