BiH Vijesti

DŽAFEROVIĆ PRIMIO PREDSTAVNIKE EVROPSKE MREŽE ORGANIZACIJA ZA PROMATRANJE IZBORA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio izvršnog direktora Evropske mreže organizacija za promatranje izbora (ENEMO) dr. Zlatka Vujovića i šefa Odjela za izbore ENEMO-a Pierrea Peytiera

Razgovarano je o predstojećim općim izborima u Bosni i Hercegovini, u kontekstu aktivnosti Evropske mreže organizacija za promatranje izbora i njene saradnje sa Centralnom izbornom komisijom.

U fokusu razgovora bila su pitanja koja se tiču transparentnosti i integriteta izbornog procesa, a predsjedavajući Džaferović je podržao napore koji će omogućiti što veći broj posmatrača, kao i njihovu što bolju organizaciju, kako bi se spriječile nezakonite aktivnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je kazao da u potpunosti podržava tzv. paket integriteta, kada je u pitanju izborna reforma, naglasivši da politički subjekti koji se protive tehničkim izmjenama nemaju nikakve opravdane razloge, te da to rade protivno volji građana koji žele transparentniji izborni proces.

Predsjedavajući Džaferović je naglasio da je izborni proces, u svom neposrednom, ali i posrednom dijelu, koji se odnosi na popunjavanje domova naroda, proveden po istim pravilima 2018. te da nema nikakvog zakonskog osnova za blokiranje ovih procesa.

Izvor:Hayat.ba

Povezani članci

OD DANAS VREMENSKE PRILIKE STABILNIJE: NAREDNA TRI DANA NAS OČEKUJE SUNCE, ALI I VJETAR

Urednik Portala

Rusija prijeti: Reagirat ćemo ako BiH uđe u NATO

Urednik Portala

VELIKA AKCIJA PRIPADNIKA SIPA-E ŠIROM BIH: UHAPŠEN ČLAN ZEMUNSKOG KLANA, ČLANOVIMA NARKO-MAFIJE POMAGAO I SUDIJA

Urednik Portala