Svijet

Doživotni zatvor pripadniku sirijske vojske zbog ratnih zločina

Njemački sud je danas doživotno zatvorio bivšeg sirijskog obavještajca zbog ubistva, silovanja i zločina protiv čovječnosti, izrekavši prvu osuđujuću presudu za državno mučenje počinjeno tijekom građanskog rata u Siriji. Anwar Raslan (58) proglašen je krivim po 27 od 58 tačaka optužnice za ubistvo, silovanje i seksualni napad izvršen u zatvoru u Damasku koji vodi jedinica sigurnosnih službi predsjednika Bashara al-Assada na čijem je čelu bio .

Raslan je 18 godina radio u sirijskim tajnim službama, gdje je napredovao do šefa domaće obavještajne “istražne” službe, tvrdi njemački istražitelj koji je svjedočio na otvaranju suđenja.

Tužioci kažu da je nadgledao silovanja i seksualna zlostavljanja, “elektrošokove”, premlaćivanje šakama, žicama i bičevima “nespavanje” u zatvoru te mnogim drugim,sličnim zločinima.

Suđenje je vođeno prema njemačkim zakonima o univerzalnoj nadležnosti, koji sudovima dopuštaju procesuiranje zločina protiv čovječnosti počinjenih bilo gdje širom svijeta.

Tužitelji uz potporu Europskog centra za ustavna i ljudska prava (ECCHR) prikupljali su dokaze od 2016. od gotovo 50 sirijskih preživjeli žrtava torture koji žive u Njemačkoj i drugim dijelovima Evrope, rekao je ECCHR – nevladina organizacija koju su odvjetnici osnovali 2007. godine.

Ovo je veoma značajno suđenje za sirijce koje dokazuje da je odgovornost za gnusne zločine Assadovog režima moguća ako nacionalni tužitelji i suci odluče djelovati.

Povezani članci

U POPLAVAMA U ASUTRALIJI POGINULA JEDNA A NESTALO DESET OSOBA

Urednik Portala

Ruski ambasador: Slanje oružja Ukrajini vodi u rat SAD-a i Rusije

Urednik Portala

Novak Đoković razočaran odlukom suda

Urednik Portala