BiH

DO KRAJA GODINE OTVARA SE FABRIKA ZA PROIZVODNJU PELETA -BITI ĆE POTREBNI RADNICI ZA RAD

Delegacija Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i KJP ‘Sarajevo-šume’ jučer je, s ciljem istraživanja tržišta, posjetila firmu ‘Kovan M.I.’ Gračanica i postrojenje te firme za proizvodnju peleta u Olovu.

Ministar privrede KS Adnan Delić kazao je da Ministarstvo privrede KS do kraja godine ima u planu osnivanje fabrike za proizvodnju peleta, te je u tu svrhu i organizirana ova posjeta.

“Naš plan je da otvorimo najsavremeniju, potpuno automatiziranu fabriku za proizvodnju peleta na području Kantona Sarajeva da bismo zaokružili kompletan proces korištenja i proizvodnje te vrste ogrjeva od drveta koje je jedan od najrasprostranjenijih i najkvalitetnijih resursa u Kantonu te snabdijevanja stanovnika Kantona prihvatljivijim izvorima energije”, izjavio je ministar Delić, nakon današnje posjete.

Dodao je i da su, tom prilikom, osim obilaska proizvodnih postrojenja te firme prisustvovali i prezentaciji koju su za njih organizirali njihovi današnji domaćini da bi im približili proces izgradnje, uspostave i održavanja fabrike za proizvodnju peleta.

“Ta firma ima zaokružen proces proizvodnje peleta i jedina u Bosni i Hercegovini nudi gradnju fabrike za pelet po sistemu ključ u ruke. Kompletan proizvod je bh. proizvod tako da će i realizacija našeg projekta biti u potpunosti domaća proizvodnja”, naveo je ministar Delić.

Kazao je i da će se, na dnevnom redu naredne sjednice Vlade KS, naći Prijedlog odluke o provođenju studije opravdanosti izgradnje fabrike peleta u KS te da će nakon donošenja zaključka Vlade, Ministarstvo privrede i preduzeće ‘Sarajevo-šume’ krenuti u realizaciju pripremnih aktivnosti da bi se već početkom proljeća bili urađeni temelji prve fabrike peleta u vlasništvu Kantona.

Direktor kantonalnog preduzeća ‘Sarajevo-šume’ Samir Omerović kazao je da Kanton ima sve potrebne resurse da krene u izgradnju fabrike za proizvodnju peleta.

“Imamo dovoljno resursa, ali i potrebu da krenemo u proizvodnju biomase jer nam je neophodno raditi na poboljšanju kvaliteta zraka u Sarajevu”, istakao je Omerović.

Direktor Omerović akcentirao je i da je (da bi projekt prve kantonalne fabrike peleta postigao maksimalnu efikasnost i dugoročnu održivost) neophodno unaprijediti tehnološki proces u iskorištavanju šuma, kao i unaprijediti gazdovanje degradiranim i izadanačkim šumama u tom kantonalnom preduzeću što je, kako je kazao, u planu već za naredne dane.

“Ministar Delić naveo je i da je osnivanje fabrike peleta jedan od projekata koji dugoročno znače unaprjeđenje kvaliteta životne sredine i iskorištavanje drvnih sortimenata te da je krajnje vrijeme da Kanton Sarajevo ima vlastitu fabriku peleta da bi građanima ponudili najkvalitetniji pelet po povoljnijim cijenama”, saopćila je Služba za protokol i press KS.

izvor:crna hronika

Povezani članci

SINOĆ U STAROM GRADU U SARAJEVU BAČENE DVIJE EKSPLOZIVNE NAPRAVE NA PRIVATNE KUĆE

Urednik Portala

Danas sjednica Doma naroda FBiH, na redu i izjašnjavanje o zabrani pušenja

Urednik Portala

Umjesto da se ukinu akcize na gorivo oni od tih akciza povećavaju sebi plate kako bi preživjeli inflaciju..

Urednik Portala