Korona Virus

Direktor Međunarodnog instituta za vakcine: 2022. će biti godina vakcinacije

Jerome Kim

Generalni direktor Međunarodnog instituta za vakcine Jerome Kim je poručio da će 2022. biti godina vakcinacije protiv koronavirusa.

“Godina ispred nas bit će godina vakcinacije. Oni koji nisu vakcinisani bit će vakcinisani, a oni koji su vakcinisani bit će vakcinisani trećom dozom”, izjavio je Kim koji je na čelu neprofitnog instituta za razvoj vakcina za siromašne države.

U razgovoru za CNBC je napomenuo da su napravljene i pilule protiv koronavirusa, što je ocijenio kao sretnom činjenicom. Ukazao je da će time liječenje zaraženih biti učinkovitije. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) je krajem prošlog mjeseca odobrila korištenje antivirusne pilule dva proizvođača, Pfizera i Mercka.

Kim je ukazao da je prioritet vakcinisati stanovnike siromašnih zemalja. Kako je kazao, svjedočit ćemo novim sojevima koronavirusa te se nada da će biti više pravičnosti u procesu vakcinacije.

Ne očekuje da će problem biti u zalihama vakcina, već u tome kome (ne)će vakcine biti dostupne. Podsjetio je da u siromašnim dijelovima svijeta postoje ljudi koji nisu vakcinisani niti jednom dozom.

Također je podsjetio da u ovim dijelovima svijeta postoji nemogućnost testiranja većeg broja stanovnika, kao i nemogućnost sekvenciranja koronavirusa kojim se omogućava otkrivanje novih sojeva.

IZVOR: KLIX

Povezani članci

KORONA BILANS U USK: 138 NOVOZARAŽENIH OSOBA I JEDAN SMRTNI ISHOD

Urednik Portala

Evropa razmatra novu taktiku borbe protiv koronavirusa

Urednik Portala

Kina ima najveći broj novih slučajeva zaraze od početka pandemije

Urednik Portala