Dijaspora

ĐIKIĆ-BOLNIČKE SUPERBAKTERIJE SVE VEĆA OPASNOST

Prof. dr. sc. Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu je upozorio na bolničke superbakterije koje su otporne na mnoge antibiotike i koje, kako je rekao, predstavljaju sve veću opasnost, ukazujući na problem prekomjernog i neodgovornog korištenja antibiotika.

“Mi smo danas svjesni da u bolnicama postoje takozvane bolničke superbakterije koje su otporne na mnoge antibiotike. One predstavljaju sve veću opasnost, rastuću, i predviđanja su takva da od danas, kada imate otprilike 700.000 umrlih od takvih bakterija godišnje, može doći i do broja deset puta većeg, oko 7 do 10 milijuna ljudi godišnje. I to su ozbiljni podaci o kojima moramo biti svjesni”, rekao je Đikić za HRT.

On je kazao da opasnost od tih bakterija postoji i kod stavljanja pacijenata na respirator.

“Onoga trenutka kada čovjek uđe u bolnicu, sa svim tim mogućim dodatnim opasnostima, pogotovo kod intubacije, kod respiratora, vi tada možete dobiti i sekundarne posljedice. One mogu biti mehaničke prirode, da vam se ošteti respiratorni trakt, ali vrlo često je i posljedica ulaska bakterija koje postoje u bolnicama dodatno na virus”, dodao je.

Napomenuo je kako za sada ne zna kakva je situacija u Hrvatskoj i koliko je COVID pacijenata bilo superinficirano bakterijama.

Također je upozorio na prekomjerno i neodgovorno korištenje antibiotika, ne samo kod ljudi, već i kod životinja.

“Stvarajući te otporne bakterije kopamo sebi jednu rupu koja će biti sve veća i veća u budućnosti”, poručio je Đikić.

“Nemojte koristiti antibiotike koji su stari, koji nisu propisani, koji nisu prije testirani na vrstu bakterija koje momentalno imate”, pozvao je građane.

hrt/bhrt

Povezani članci

NA GRANICI MU ODUZELI “PORSCHE 911 CARRERA 4S” JER NIJE PRIJAVIO LUKSUZNI SAT!!

Urednik Portala

Međunarodni granični prijelazi između Slovenije i Hrvatske. Kazne su do 1000 eura!

Urednik Portala

KRIVOLOVCI UBILI MLADE POLICAJCE- PRONAĐEN ARSENAL ORUŽJA, POLICAJKA JE BILA JOŠ STUDENTICA

Urednik Portala