BiH

DEDIĆ-OSIGURATI SREDSTVA PRIJE PROLJETNE SJETVE

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić jučer je boravio u radnoj posjeti Općini Kakanj. Sastanku su pored načelnika Općine Kakanj Mirnesa Bajtarevića prisustvovali i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nermin Mandra, premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona Mirsad Hadžić.

Na sastanku se razgovaralo o realiziranim projektima i podrškama iz oblasti poljoprivrede u prošloj godini te aktivnostima planiranim za ovu godinu. Sve planirane obaveze iz prošle godine su realizirane. Poljoprivredni proizvođači s područja Kaknja podržani su sredstvima u iznosu većem od milion KM, dok su poljoprivrednici s područja Zeničko-dobrojskog kantona u 2021. godini ostvarili podršku u iznosu oko 10,5 miliona KM – kazao je ministar Dedić.

Nakon sastanka, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti obišli su Farmu Malak na području Kaknja i razgovarali s predstavnicima ove farme i njihovih 30 kooperanta.

Ova farma se prostire na 200 dunuma zemljišta, bavi se preradom mlijeka, mesa, voća i povrća, ima 57 zaposlenih radnika, a objedinjuje turističku ponudu s organskom poljoprivrednom proizvodnjom. Podrška ovoj farmi, ali i velikom broj poljoprivrednih proizvođača u nabavci visokosteonih junica, mehanizacije, izgradnji, proširenju i opremanju novih građevinskih objekata u svrhu bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom i njihovom preradom, jedna je od mjera koja doprinosi povećanju konkurentnosti i održivosti poljoprivredne proizvodnje – saopćeno je.

Kako je kazao ministar Dedić, kroz povećanje budžeta i njegovo hitno usvajanje očekuju da nastave s većim podrškama primarnim poljoprivrednim proizvođačima, kako bi poljoprivrednici na vrijeme dobili sredstva i podršku svih nivoa vlasti čime će se smanjiti utjecaj višestrukih poskupljenja repromaterijala na proljetnu sjetvu.

Nedžmin Begić, direktor Malak Farme, zadovoljan je ostvarenom saradnjom s općinskim, kantonalnim i federalnim nivoima vlasti.

– Podrška koju smo ostvarili od svih nivoa vlasti pruža nam mogućnosti da unaprijedimo postojeće kapacitete u poljoprivrednoj proizvodnji, te razvijamo nove proizvoda za domaće i strano tržište – kazao je direktor Begić.

Tokom organiziranog događaja „Dan Mljekara“ Begić se zahvalio općinskoj, kantonalnoj i federalnoj vlasti na podrškama koje su pružili tokom osnivanja i razvoja ove farme te najavio povećanje otkupne cijene mlijeka.

Dodijeljene su zahvalnice za podršku u radu i razvoju ove farme općinskom, kantonalnom i federalnom nivou, kao i njihovim kooperantima.

izvor:Biznis.ba / FENA

Povezani članci

Džanan Musa pokrenuo humanitarnu aukciju: Sretan sam i ponosan što sam dio ovog projekta

Urednik Portala

BiH povećala izvoz i uvoz za više od 40 posto

Urednik Portala

BIH, UMJESTO 17, IMA SVEGA TRI POSTO ZAŠTIĆENIH PRIRODNIH PODRUČJA

Urednik Portala