Unsko-sanski kanton

Danas je u organizaciji JP Nacionalnog parka “Una” upriličena prezentacija idejnog projekta za izgradnju žičare

𝐏𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐜𝐢𝐣𝐚 𝐢𝐝𝐞𝐣𝐧𝐨𝐠 𝐩𝐫𝐨𝐣𝐞𝐤𝐭𝐚 𝐳𝐚 𝐢𝐳𝐠𝐫𝐚𝐝𝐧𝐣𝐮 𝐳̌𝐢𝐜̌𝐚𝐫𝐞, 𝐤𝐨𝐣𝐚 𝐛𝐢 𝐩𝐨𝐯𝐞𝐳𝐢𝐯𝐚𝐥𝐚 𝐬𝐫𝐞𝐝𝐧𝐣𝐨𝐯𝐣𝐞𝐤𝐨𝐯𝐧𝐢 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐢 𝐠𝐫𝐚𝐝 𝐎𝐬𝐭𝐫𝐨𝐯𝐢𝐜𝐚 𝐢 𝐊𝐮𝐥𝐞𝐧 𝐕𝐚𝐤𝐮𝐟…
Danas je u organizaciji JP Nacionalnog parka “Una” upriličena prezentacija idejnog projekta.Realizacija ovog projekta bi obogatila turističku ponudu Nacionalnog parka “Una”, a isto tako i grada Bihaća i USK-a.

” Dobro je imati pripremljene i razrađene idejne projekte, kako bismo mogli samostalno i sa partnerima aplicirati prema evropskim i drugim fondovima.
Konkretno ova ideja je nastala prije otprilike sedam godina, s ciljem obogaćivanja i razvoja turističko – ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti u najatraktivnijem dijelu Nacionalnog parka Una. Naravno, nadamo se maksimalnoj podršci našeg osnivača Vlade Federacije BiH, kako i Kantonalne vlade, odnosno Grada Bihaća”, naglasio je Amarildo Mulić , direktor JP „ NP Una“.
Svu moguću financijsku, ali i svaku drugu podršku ovom ambicioznom i atraktivnom projektu, obećao je i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.”Da bismo uopšte i razmišljali da kroz nekoliko godina realiziramo ovakav projekat, moramo odmah početi pričati o njemu, odnosno uložiti maksimalni napor u njegovu pripremu i prezentaciju.

Grad Bihać će apsolutno financijski podržati izgradnju žičare, jer bi upravo građani ovog grada imali od nje i najviše koristi. Radi se o fantastičnom projektu koji bi sigurno privukao veliki broj turista, pa se zaista nadam da će jednako zainteresirani biti i svi drugi nivoi vlasti u našoj zemlji”, dodao je gradonačelnik Fazlić.Eventualnu realizaciju ovakvog projekta posebno priželjkuju mještani Orašca, Kulen Vakufa i drugih naselja, jer bi značio maksimalno unapređenje turističke ponude u ovim pretežno povratničkim mjestima.„ Za nas mještane, a i za turiste bi ovaj projekat bio itekao značajan. Žičarom bi bio povezan stari grad Ostrovica sa Kulen-Vakufom , što bi olakšalo kretanje turista u što većem broju, a to je vrlo začajno za nas koji živimo u ovom dijelu Nacionalnog parka i bavimo se, svako na svoj način turizmom“, kazao je Alija Dervišević, predsjednik Savjeta MZ Kulen Vakuf .Izgradnja žičare koja bi povezala srednjovjekovni grad Ostrovica i Kulen- Vakuf je višemilionski projekat, koji bi osigurao poseban doživljaj najatraktivnijeg dijela Nacionalnog parka Una, iz potpuno druge perspektive,piše na facebook stranici Nacionalog parka Una.

Povezani članci

Pet miliona za otkup privatne zemlje za budući aerodrom u Bihaću

Urednik Portala

RAMO BRKIĆ PRAVOSNAŽNO OSUĐEN NA ČETIRI GODINE I 11 MJESECI ZATVORA

Urednik Portala

Vlada USK odlučila dodatno povećati plaće budžetskim korisnicima, državna služba traži više

Urednik Portala