BiH

DA LI U FBIH UOPŠTE POSTOJE ROBNE REZERVE KOJE BI UBLAŽILE RAST CIJENA?

Inflacija u BiH ide uzlaznom putanjom, a cijene nastavljaju da divljaju. Turbulencije na tržištu, koje su rezultat globalnog tržišta, ali i političke nestabilnosti u državi, nedvosmislen su signal da bi entiteti morali da djeluju kroz efikasne robne rezerve. Morali bi, ali neće, ili ne mogu. Šta je od toga, pitali smo upućene, ali i nadležne.

U Federaciji, načelno, robne rezerve postoje, dok u RS ne. A, pošto, u načelu postoje, pitali smo nadležne sa koliko robnih rezervi raspolažu, ali osim prebacivanja na druge adrese, konkretan odgovor nismo dobili.

“Mislim da mi tih rezervi imamo za dan, dva, ili tri, te da to ne može značajno uticati na bilo kakvo stanje”, rekao je Marin Bago iz Udruženja Fortuna Mostar.

Mrtva trka i u Republici Srpskoj. Iz Ministarstva trgovine i turizma podsjećaju da je prije pet godina usvojen Zakon o interventnim nabavkama, kojim je promijenjen sistem funkcionisanja robnih rezervi u ovom entitetu.

“Donesenim Zakonom o interventnim nabavkama Republike Srpske nije predviđeno postojanje stalnih zaliha roba, kako je to predvđao prethodni Zakon o robnim rezervama, već isti institucijama omogućava hitnu nabavku roba u uslovima kada je potrebna intervencija nadležnih institucija”, saopšteno je.

Da privremena rješenja Vlade nisu održiva, smatraju i iz Udruženja potrošača.

“Da smo razmišljali malo drugačije, danas bismo imali puno više zasijanih površina u našoj zemlji, gdje bismo mogli reagovati barem u narednoj godini povećanjem broja domaćih proizvođača”, rekla je Murisa Marić iz Udruženja potrošača Don iz Prijedora.

Na ovo su ukazali i poljoprivrednici. Jer, uvođenje 80% hrane koju konzumiramo, jeste politički problem.

izvor:N1

Povezani članci

Vlada FBiH u ponedjeljak o sprečavanju ekonomskih posljedica ukrajinske krize

Urednik Portala

U BiH još 50 umrlih i 2.539 zaraženih

Urednik Portala

BIH SE SUOČAVA SA EKSTREMNOM SUŠOM

Urednik Portala