Korona Virus Svijet

CORONA – ZEMLJE ŠIROM SVIJETA VRAĆAJU SE U NORMALU

Švicarska ukida gotovo sve mjere. Nije sama u tome. Druge zemlje također su u procesu popuštanja mjera…

Savezno vijeće danas je ukinulo gotovo sve mjere. Gotovo svi trenutno popuštaju, već su to učinili ili će to učiniti uskoro. Razlozi tome su pad broja infekcija u mnogim mjestima i podnošljivo, stabilno bolničko opterećenje.

Austrija

Zemlja, koja je pod kancelarom Kurzom zauzela sličan liberalni kurs kao i Švicarska, posljednjih je dana imala znatno strože mjere, uključujući opću obvezu cijepljenja.

Sada sadašnji kancelar Karl Nehammer želi postupno ublažiti mjere. Od sljedeće sedmice, primjerice, u restoranima više neće vrijediti 2G pravilo, već 3G pravilo. Na rubu je , tvrde upućeni, i kontroverzno  obvezno cijepljenje . Sve mjere će također biti ukinute u Austriji najkasnije do 5. marta.

Italija

Polako se opuštaju i italijani. Prošlog petka ukinut je zahtjev za maskiranjem na otvorenom i diskoteke su ponovno mogle otvoriti svoja vrata. Zahvaljujući visokoj procijepljenosti od 85 posto, Vlada želi ukinuti zelenu propusnicu najkasnije do marta. Nešto slično trenutno se događa u Francuskoj i Španjolskoj .

Njemačka

Od 20. marta većina korona ograničenja više nije primjenjiva. Kancelar Olaf Scholz (SPD) rekao je u srijedu u Berlinu nakon konzultacija sa šefovima vlada saveznih država. Međutim, potrebno je pridržavati se zaštitnih mjera kao što su nošenje maske i držanje udaljenosti.

“Možemo gledati naprijed s više samopouzdanja nego što smo mogli posljednjihsedmica”, rekao je Scholz. Govorio je o “vrlo posebnom danu” u pandemiji. Njemačka je prošla kroz omikronski val bolje od drugih zemalja. Vrhunac je sada dosegnut.

Švedska

Švedska je privukla pozornost svojim liberalnim posebnim tečajem s početka pandemije. Međutim, u međuvremenu su primjer Švedske slijedile i druge zemlje poput Engleske i Danske . Svi su prije nekoliko sedmica ukinuli gotovo sve mjere. Na snazi ​​su samo ograničenja ulaska.

SAD

SAD također ide na popuštanje. Mnoge su države odlučile ukinuti određene mjere sada ili u bliskoj budućnosti zbog pada stope zaraze.

Rusija

Unatoč rekordnom broju zaraženih, najveća država na svijetu odlučila je početi popuštati mjere. Primjerice, kontaktna karantena je tek nedavno ukinuta.

Južna Afrika

Korona mjere su također već dugo prošlost u Južnoj Africi. Jedva mjesec dana nakon erupcije omikrona ukinuta su gotovo sva ograničenja. Vlada kaže da je epidemiološka situacija opuštena. To je dijelom posljedica širokog imuniteta. Procjenjuje se da je 70 posto svih Južnoafrikanaca zaraženo.

Kina

U zemlji u kojoj je prvi put otkriven korona virus postoje suprotne tendencije. Narodna Republika od početka pandemije slijedi strogu strategiju nulte pandemije. U slučaju lokalnih epidemija, cijeli gradovi se stoga stavljaju u karantenu, uvode se ograničenja izlaska i naručuju se masovna testiranja. Najnoviji primjer je metropola Peking, koja je potpuno zatvorena neposredno prije Zimskih olimpijskih igara.

Argentina

Vlada je sredinom janura odlučila ublažiti određene mjere. Između ostalog, ne postoje zahtjevi za certifikacijom i nema ograničenja kapaciteta na događajima, na primjer. Zbog veličine mnogih zemalja Latinske Amerike, mjere se razlikuju ovisno o regiji. Detaljniji datumi mogu se pronaći na relevantnim web stranicama lokalnih samouprava,prenosi 20.minuta.ch.

Povezani članci

U Njemačkoj se pojavio smrtonosni virus

Urednik Portala

U Njemačkoj javni prijevoz u iduća tri mjeseca gotovo besplatan za sve

Urednik Portala

Rusija: Ako Finska i Švedska uđu u NATO, postat će naši protivnici

Urednik Portala