Svijet

CIJENA NAFTE NA LONDONSKOM TRŽIŠTU PROŠLOGA TJEDNA STAGNIRALA

Na londonskom je tržištu cijena nafte prošle sedmice ostala nepromijenjena, dok je na američkom pala drugu sedmicu zaredom jer se trgovci plaše da će povećanje kamata zbog visoke inflacije izazvati usporavanje rasta svjetske privrede, a time i potražnje za naftom.

Cijena barela na londonskom tržištu iznosila je u petak 113,12 dolara, isto kao i sedmicu dana prije, dok je na američkom tržištu barel na sedmičnoj razini pojeftinio 1,8 posto, na 107,62 dolara.

Strah od podizanja kamatnih stopa

Veći dio sedmice cijene su nafte bile pod pritiskom jer je među trgovcima prevladao strah da bi podizanje ključnih kamatnih stopa američke središnje banke moglo gurnuti najveću privredu svijeta u recesiju i tako oslabiti potražnju za gorivima.

Fed je od marta oštro povećao kamatne stope kako bi spustio inflaciju s najviših razina u 40 godina, a očekuju se i daljnja povećanja. Na tržištu novca sada se procjenjuje da bi Fed do marta iduće godine mogao povećati ključnu kamatu sa sadašnjih 1,75 na 3,5 posto.

A svi posljednji podaci pokazuju da se rast američke privrede usporava. Ostaje otvoreno pitanje hoće li Fed uspjeti ‘mekano’ prizemljiti privredu ili slijedi recesija.

Prošle je sedmice u izvješću Kongresu predsjednik Feda Jerome Powell kazao da je središnja banka predana tomu da spusti inflaciju na ciljanih 2 posto i održi snažno tržište rada. Poručio je da vjeruje da je privreda dovoljna snažno da izdrži povećanje kamata, ali je priznao i da postoji mogućnost recesije.

Izvor:Hayat.ba

Povezani članci

KO JE MANIJAK KOJI JE S KROVA U AMERICI UBIO ŠEST LJUDI?

Urednik Portala

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA-“KOLAPS DRUŠTVA STIŽE DO 2040 GODINE,PREVIŠE NAS JE NA ZEMLJI!!!

Urednik Portala

Vojna procjena: Oružje koje je potrebno Ukrajini za pobjedu

Urednik Portala