BiH Vijesti

BOSNA I HERCEGOVINA I DALJE JEDINA U EVROPI BEZ MJERE “PLAVOG DIZELA” ZA POLJOPRIVREDNIKE

Bosna i Hercegovina i dalje je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela mjeru „plavog dizela“ za poljoprivrednike. Uprkos kontinuiranim apelima poljoprivrednika, Zastupnički dom Parlamenta BiH nije uvrstio inicijativu o uvođenju plavog dizela na dnevni red naredne sjednice. Poljoprivrednici ističu da je krajnje vrijeme za uvođenje ove mjere jer je, uz posljednja poskupljenja, poljoprivreda neodrživa.

Samo za obavljanje jesenje sjetve poljoprivrednik Petar Dragojlović potroši oko 2000 litara goriva. Kada se tome dodaju i poslovi prihrane, a potom i berbe i žetve, gorivo je jedan od najvećih izdataka za poljoprivrednu proizvodnju.

PETAR DRAGOJLOVIĆ, poljoprivrednik

„Ja imam negdje sad pod kukuruzom preko 150 duluma da posijem, dok uradim, potroši se. Ode tu, par tona… dvije, tri tone. Imam i kombajn, branje, sijanje, pa sve tak. Ode dosta. Dobijem ono što dobijem, ono što smo imali, to meni ne bude nikoliko“, rekao je Gradojlović.

O inicijativi za oslobađanje plaćanja akciza i putarina na dizel gorivo za poljoprivrednu proizvodnju, poznatijoj kao plavi dizel, govori se već godinama, ali je naša zemlja i dalje jedina u Evropi koja nema ovu olakšicu za poljoprivrednike.

VLADIMIR USORAC, Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS

“Sa nafte koju mi plaćamo naplaćuju se akcize… jedna, druga drumarina. Faktički, mi gradimo autoputeve, a država koja je pala da seljaci grade autoputeve tu nema ni države, ništa više nema. Kada bi sada plavi dizel bio, nafta bi bila oko 1,20 KM, a sada je 2,40, 2,50 KM. Bila bi nafta u pola cijene, jer u pola cijene je u čitavoj Evropi”, kazao je Usorac.

Ovo udruženje zatražilo je i održavanje posebne tematske sjednice Parlamenta BiH o poljoprivredi. Iz institucija za sada nema odgovora, a na naše pitanje zašto inicijativa o plavom dizelu nije uvrštena na dnevni red naredne sjednice, iz kabineta Predsjedavajućeg nismo dobili odgovor.

VLADIMIR USORAC, Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS

“Oni očekuju da plavi dizel može čekati i sljedeću godinu, da ga ne moramo imati, a poljoprivrednici su dovedeni na prosjački štap”, dodaje Usorac.

Iako poljoprivrednici u Republici Srpskoj već skoro deset godina ostvaruju pravo na regresirano gorivo, uz nova poskupljenja, to nije dovoljno.

BOŠKO RADIĆ, Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije

“Mi svake godine koliko imamo hektara, na ime tih hektara dobijemo određenu količinu goriva i imamo popust 60 feninga. Ali nije isto kad je gorivo bilo marka 1,40, pa kad se oduzme gorivo dođe se na 80 feninga, sad kad se regres umanji, opet je dvije i deset”, objasnio je Radić.

Da bi uvođenje plavog dizela za poljoprivredu riješilo mnoge probleme svjesni su i u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske.

„Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su u više navrata podržavali inicijativu o uvođenju “plavog dizela” za sve poljoprivredne proizvođače u BiH, te tražili od Savjeta ministara BiH da donese jednu takvu odluku. Na kraju, takva odluka bi rasteretila i naš Agrarni budžet“, navode iz Vlade RS.

Za spas poljoprivredne proizvodnje mora se hitno djelovati, upozorili su poljoprivrednici u dopisu upućenom nadležnima. Na potezu je sada Predstavnički dom Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine.

izvor:bhrt

Povezani članci

Šta bude sa onim migrantima koji odsluže zatvorsku kaznu u BiH?

Urednik Portala

Dan vakifa Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” u Cazinu: Trajno dobro Krajišnika i bosanskog čovjeka

Urednik Portala

Dolazi udarni vikend na granicama zbog nadolazećeg Bajrama i godišnjih odmora

Urednik Portala