BiH Kultura

BOGATIM PROGRAMOM 7.FEBRUARA POČINJE OVOGODIŠNJI FESTIVAL “SARAJEVSKA ZIMA”

Bogatim kulturnim programom ovogodišnji Internacionalni festival “Sarajevska zima” svečano će biti otvoren u ponedjeljak, 7. februara u Domu oružanih snaga BiH.

Direktor tog festivala Ibrahim Spahić danas je na pres-konferenciji predstavio cjelodnevni program otvorenja Festivala, ističući da će pored predstavljanja vizalnog identiteta, biti održan i veliki broj muzičkih numeri, među kojima je istaknuo himnu Bosne i Hercegovine i Evropske unije u izvedbi Belme Alić, My new way Art kompozitora Erica Bertona te Zvukovi zemlje autora Leif E Boman.

Pored obraćanja prijatelja, predstavnika institucija koje svake godine podržavaju Festival, kao što su Ministarstvo kulture i sorta Kantona Sarajevo, Akademije nauke i umjetnosti BiH, Univerziteta u Sarajevu, UNESCO-a i Savjeta Evrope, Spahić je najavio i dodjelu nagrada.

Istakao je da će nagrade biti dodijeljenje u tri kategorije – “Sloboda”, “Srebreno drvo” i “Srebrena pahuljica” za izvanredna dostignuća pojedincima i institucijama.

Dodao je da će nagrada “Sloboda” biti dodijeljena za doprinos humanizmu, kulturu i borbu za ljudska prava i slobode, a dodjeljuje se: bosanskohercegovačkim rudarima, Global Public Diplomacy Net/GPDNet, Javnoj ustanovi Muzej Sarajeva, Donorskoj mreži u BiH, Jasmili Žbanić, Dusenu Kasseinovu i organizaciji “Turksoy”.

Nagrada “Srebreno drvo” bit će dodijeljena pojedincima i institucijama za doprinos prirodnoj baštini, a pripala je Leonardu Di Capriju, Dini Kassalu, Greti Thunberg, Georgeu Riveri, Javnom preduzeću Sarajevo, i fra Perici Vidiću.

Nagrada “Srebrena pahuljica” pripast će Miloj Melank za izuzetan doprinos umjetnosti i afirmaciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine u svijetu.

Uvertira otvorenja Festivala bit će izložba grafičara Tarika Golubčića, dobitnika nagrade “Alija Kučukalić” pod nazivom “Žrtve dunjalučke obmane” koja će biti otvorena 4. februara u Historijskom muzeju BiH.

Spahić je naglasio da su počasni gosti umjetnici iz Sjedinjenih Američkih Država i glavnog grada kulture turskog svijeta Bursa, koji će se predstaviti od 7. do 9. februara.

Na pres-konferenciji se obratio i šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum, koji je kazao da sa Festivalom sarađuju još od 1995. godine.

Ističući kulturni i svaki drugi značaj Festivala, Šešum je mišljenja da je veoma značajan i u borbi protiv koronavirusa, jer pokazuje koliko je kultura bitna u procesu oporavka.

izvor:vijesti.ba/fena

Povezani članci

Bursać: ‘Quo vadis Aida’ nikad na trovačkom RTS-u!

Urednik Portala

Konačno je stiglo proljeće: Evo kada pomjeramo kazaljke na satu

Urednik Portala

Danas je održan Nacionalni dan BiH na “EXPO 2020” u Dubaiju

Urednik Portala