Korona Virus Svijet

Bill Gates: Mogao bi nam doći novi virus, ali s mnogo većom stopom smrtnosti

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, osnivač Microsoft aBill Gates upozorio je da je bitno preventivno reagirati u slučaju pojave smrtonosnijeg virusa od COVID-a.

Upozorio je da bi se svijet mogao suočiti i sa smrtonosnijim virusom:

Iako su omikron i delta varijante koronavirusa neke od najraširenijih virusa ikada viđenih, svijet bi se mogao suočiti s jednako zaraznim virusom, ali s mnogo većom stopom smrtnosti“, rekao je Gates, prenosi Financial Times.

Stoga je pozvao bogate zemlje da ulože milijarde dolara u razvoj cjepiva kako bismo se mogli pripremiti za sljedeću globalnu epidemiju, piše portar,Direktno hr.

Naime, Fondacija Bill & Melinda Gates i britanski Wellcome Trust donirali su 300 miliona dolara Koaliciji za inovacije u pripremi za epidemiju (CEPI), koja je pomogla pri formiranju programa Covax, koji osigurava cjepiva zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Organizacija nastoji prikupiti 3,5 milijarde dolara s ciljem smanjenja vremena potrebnog za razvoj novog cjepiva na samo 100 dana. Gates je istaknuo da bi se svjetske Vlade trebale uključiti u problem rješavanje nejednake raspodjele cjepiva.

“Kada je riječ o trošenju milijardi za spašavanje trilijuna ekonomske štete i desetaka milijuna života, rekao bih da je to prilično dobra polica osiguranja”, rekao je Gates. Dodao je da bi velik dio inovacija za pripremu za buduću pandemiju također mogao biti koristan u rješavanju postojećih globalnih zdravstvenih problema, primjerice stvaranjem cjepiva za HIV, boljih cjepiva za tuberkulozu, malariju i dr.

izvor:radio sarajevo

Povezani članci

Ruski Nobelvoac: Ako Putin odluči koristiti nuklearke niko ga ne može zaustaviti

Urednik Portala

BOLIVIJA-AUTOBUS SLETIO U PROVALIJU OD 200 METARA,11 MRTVIH

Urednik Portala

Najinteligentniji narod u Evropi? Evo na kome mjestu se našla BIH!

Urednik Portala