Sport

BiH NAKON 24 GODINE IMA PREDSTAVNIKA U SANKANJU NA OLIMPIJADI

Prvi predstavnik Bosne i Hercegovine koji će nastupiti na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu je sankaš Mirza Nikolajev. To će biti prvi put nakon 24 godine da će Bosna i Hercegovina imati predstavnika u ovom sportu, nakon Ismara Biogradlića u Naganu 1998. godine.

Mirza Nikolajev u subotu (5.2.2021.) voziće od 12:10 do 15:00 sati dvije utrke. Zatim u nedjelju (6.2.2021.) još dvije u vremenskom intervalu od 12:30 do 15:15 nakon čega ćemo znati konačni plasman bh. sankaša nakon četiri vožnje.

To će biti prvi put da će Bosna i Hercegovine imati predstavnika u sankanju nakon 24 godina, kada je Ismar Biogradlić predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine ostvarivši 23. mjesto.

Ono što veže Biogradlića i Nikolajeva je trener Senad Omanović. Bivši sankaš i trener reprezentacije Jugoslavije trenirao je Biogradlića te davne 1998. i danas Nikolajeva 2022. godine.

Omanović je bio uz Biogradlića u Japanu prije skoro dvije i po decenije, ali nije mogao putovati ove godine u Peking sa Mirzom zbog zdravstvenih problema. Tako da će njegovi savjeti Mirzi biti sprovedeni telefonski.

Senad je dugogodišnji entuzijasta i mnogi smatraju da je ovaj sport “preživio” sve ove godine upravo zahvaljući njemu. U nastavku pogledajte galeriju fotografija Omanovića od Svjetskog kupa na Trebeviću 1984. godine, preko Altenberga i Innsbrucka 1987.godine. Do Winterberga i Svjetskog prvenstva 1989. Zatim Olimpijskih igara u Lillehammeru 1994. godine, do Olimpijade u Naganu 1998. gdje je pored Biogradlića predvodio i bob reprezentaciju BiH.

Bosna i Hercegovina trebala je imati dva sankaša Adnana Pihljaka i Alena Hodovića na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityu, ali tada trener Senad Omanović i čelnici Sankaškog saveza BiH nisu želljeli da 18-godišnjake izlažu opasnosti, jer nisu dozvolili da voze utrke bez pripremne trening sedmice.

“Tada sam rekao ljudima iz Olimpijskog komiteta BiH da bez treninga na stazi u Salt Lake Cityu, ne želim da izlažem opasnosti sankaše, jer rizik od povreda zbog nepoznavanja staze i pripremnih treninga može biti smrtonosan po njih. Razlog zašto nismo na vrijeme otišli na pripremnu sedmicu treninga, prije OI je nedostatak novca. Da sam bio siguran u ono što govorim ispostaviće se osam godina kasnije, kada je gruzijski sankaš Nodar Kumaritashvili poginuo na ledenoj stazi u Whistleru, upravo zbog nedovoljnog vremena za upoznavanje staze, pred zvanične vožnje na ZOI u Vanocuveru 2010. godne” rekao je Senad Omanović za N1.

Identična stvar ponovila se u Vancouveru 2010 godine, kada Haris Bešlić iako je ispunio normu, Sankaški savez nije imao novca da pošalje njega u Kanadu na test treninge Svjetskog kupa, koji su bili obavezujući pred vožnje na Olimpijskim igrama.

“Četiri godine kasnije Haris Bešlić je pogrešno ispunio formulare za vizu, kada je trebao putovati u Soči na Olimpijske igre, te zbog toga je ostao bez nastupa na Igrama 2014. godine. On je ispunio te godine olimpijsku normu, koju je trebao potvrditi sa tri zadnje obavezujuće utrke Svjetskog kupa pred Olimpijske igre u Sočiju do 31.12.2013. godine, ali to se nije desilo, zbog tehničkih propusta sa vizom za Ameriku i Kanadu. Pa je propustio dvije obavezujuće utrke Svjetskog kupa u Americi i Kanadi” kazao je Omanović.

Mnogobrojni poznavatelji zimskih olimpijskih sportova saglasni su da olimpijci u Bosni i Hercegovini moraju biti državni projekti, ukoliko BiH želi prvu historijsku medalju na Olimpijadama. Zbog toga što svi sportisti koji ispune olimpijsku normu i odu na Igre, ostvare to najviše zahvaljući privatnim ulaganjima i entuzijazmom, te raznim ličnim improvizacijama.

izvor:N1

Povezani članci

“BUBAMARA” SIGURNA PROTIV “BIHAĆA 1260” !

Urednik Portala

Košarkaši BiH ubjedljivom pobjedom protiv Mađarske otvorili Eurobasket

Urednik Portala

KAŽE DA JE VEĆ NAJBOLJI NA SVIJETU: NOVA NBA ZVIJEZDA NA DEBIJU PORUŠILA REKORDE

Urednik Portala