BiH

BHRT PONOVO U FINANSIJSKOJ KRIZI- DO MARTA BEZ POSLA OSTAJU 84 RADNIKA,RTRS NE IZMIRUJE DUGOVANJA!

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine planira otpustiti 84 radnika zbog teške finansijske situacije uzrokovane raznim problemima u ovom javnom servisu, a jedan od njih je i taj što entiteti ne isplaćuju BHRT-u novac od RTV takse.

Finansijska situacija je takva da do marta moraju otpustiti veći broj honorarnih i radnika na privremenom ugovoru, kako bi BHRT uštedio novac i opstao. Spisak onih koji bi uskoro trebali ostati bez posla je napravljen, a na njemu se nalaze uglavnom programski radnici.

Od 84 uposlenih, za koje je planirano otpuštanje, njih 54 su honorarni radnici, odnosno vanjski saradnici čije naknade iznose od simboličnih 50 do više od 1.000 KM. Preostalih 30 su radnici koji imaju ugovore na određeno, no kako nam kaže izvor iz BHRT-a, ne postoji logičan sistem kojim je izabrano koji će radnici biti otpušteni s obzirom na to da na spisku nisu samo oni koji su posljednji došli.

Zanimljiv momenat je taj da bi BHRT otpuštanjem ovih radnika, od kojih su većina novinari potrebni programu, uspio uštedjeti svega 68.000 KM, stoga se postavlja pitanje kako će ostavljanje ovih 84 ljudi bez hljeba riješiti finansijske probleme firme.

Jedina dobra ušteda je odluka da se na mjesto 32 osobe, koje će u 2022. godini otići u penziju, ne zapošljavaju novi radnici. To će BHRT-u donijeti skoro 300.000 KM više.

Prema informacijama našeg izvora, BHRT-u je potrebno najmanje milion KM uštede da bi opstao. Prema tome, otpuštanje potrebnih radnika neće napraviti veliku razliku, pogotovo ako se uzme u obzir da na BHRT-u radi gdosta pomoćnog kadra u vidu administracije, osiguranja, vatrogasaca, molera, vrtlara, električara i kućnih majstora.

Dugovanja i neravnopravna raspodjela RTV takse

Nedavno su BHRT-u blokirani računi zbog višemilionskog duga, nakon čega uposlenicima nije isplaćena plata, no nakon protesta radnika ubrzo je taj problem riješen.

Velika olakšica BHRT-u za isplaćivanje duga bila bi ravnopravna raspodjela prihoda od RTV takse, što nije slučaj. Prema Zakonu o javnim emiterima, prikupljena RTV taksa na području BiH se dijeli na tri javna servisa u državi, međutim RTRS ne isplaćuje to BHRT-u pa je dug narastao na oko 61 milion KM.

Posljednji u nizu finansijskih udaraca za ovaj javni servis je zadao Okružni privredni sud u Banjoj Luci koji je, kako piše Start BiH, nedavno donio presudu da im RTRS ne mora isplatiti oko 10 miliona KM duga.

izvor:klix

Povezani članci

Zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH

Urednik Portala

Kavazović o bh. susjedima: BiH zakone treba donositi bez prijetnji

Urednik Portala

Vlasti RS šute o upisu državne imovine, u FBiH radna grupa analizira zakone

Urednik Portala