Dijaspora

BH DIJASPORA U KANADI:Spasimo BiH!

Bosanskohercegovačka dijaspora u Kanadi šalje jedinstven glas najodgovornijim kanadskim političkim subjektima: Spasimo BiH!

Kako je saopćeno iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK), mobilizirana bosanskohercegovačka dijaspora u akciji iz koje nema niko pravo da odustane traži od Kanade konkretniji i jači državni glas u odbrani države BiH.

Ova organizacija je u saradnji bosanskohercegovačkim organizacijama i zajednicama je pokrenula akciju koja bi trebala aktivirati i motivisati bosanskohercegovačku dijasporu u Kanadi u kontekstu odbrane države BiH. Dijaspora želi ovom akcijom dati konkretan doprinos miru i stabilnosti države BiH.

“Bitka za državu BiH se trenutno treba voditi na svakom djelu planete Zemlje gdje ima bosanskohercegovačkih građana i prijatelja BiH. Bosanskohercegovačka dijaspora u Kanadi i Kanađani, prijatelji BiH imaju konkretnu i veoma značajnu mogućnost da putem online akcije zahtijevaju od premijera Kanade Justin Trudea, svih ministara u Vladi i svih članova oba doma Parlamenta Kanade da sprijeće namjeru nasilnog razbijanja države BiH. Tri decenije nakon agresije i genocida na BiH, građani ponovo žive u strahu od onih koji tako otvoreno, tako brutalno prizivaju prošlost i zlo kao i devedesetih”, poručuju iz IGK.

Podsjećaju da je genocid utvrđen u presudama međunarodnih sudova, što je Kanada priznala svojim parlamentarnim rezolucijama i o tome nema diskusije.

“Genocid je dokazan čak i na nivou DNK analize žrtava. U presudama međunarodnih sudova piše da su institucije entiteta RS, njihova vojska i policija počinile genocid. Nastanak entiteta RS nije proizvod demokratije niti demokratskih procesa, nego brutalne agresije i genocida opisanih u presudama međunarodnih sudova. Presuđen je gotovo kompletan vojni i politički vrh entiteta RS, presuđen je vojni lider Ratko Mladić i politički Radovan Karadžić na doživotnu robiju. Više presuda uključuje genocid. Činjenica tih strašnih zločina, genocida, način na koji je to stvarano, Kanada dobro zna. Kad se sve ove činjenice sagledaju, apsurd je politika kojom je krenuo Milorad Dodik. Ako sanja da entitet RS može postati nezavisna u velikoj je zabludi”, naveli su.

Kako ističu, zato Kanada mora osuditi i sankcionisati “secesionističke, antidržavne, antibosanske, anticivilizacijske težnje Milorada Dodika i njegovih sljedbenika kako bi spriječila još jednu agresiju i genocid na evropsku državu BiH, članicu UN”.

Pozvali smo bosanskohercegovačku dijasporu u Kanadi, Kanađane, prijatelje države BiH, da odvoje samo jedan minut i putem linka pošalju pismo premijeru Kanade, članovima Vlade Kanade i članovima oba doma Kanadskog parlamenta sa zahtijevom da Kanada odmah digne svoj državni glas u odbrani i jačanju države BiH u očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta BiH“, naveli su i dodali:

Milorad Dodik mora biti zaustavljen. Ideje o podjeli BiH moraju biti ugušene. To nije samo pitanje mira na Balkanu, nego pitanje mira u Evropi, svijetu, to je pitanje elementarne pravde i etičnosti u čijem snažnom, državnom odgovoru mora učestvovati Kanada. Jer poraz države BiH bi bio i poraz Kanade”.

IGK poziva da se link akcije podjeli na socijalnim i drugim medijima.

“Podijelite ovo i sa svojim kanadskim prijateljima širom svijeta. Ovim aktivizmom pokazujemo Kanadi i svijetu snagu dijaspore i dajemo lični doprinos odbrani i jacanje države BiH, zahtijevajući od Kanade da podrži raspoređivanje NATO-a za odvraćanje secesionista, sankcije za one koji traže uništenje države BiH, i novi sporazum koji će biti u korist svih građana, naroda i države BiH”.

Za samo jedan dan akcije bh. dijaspora je poslala više od 500 pisama.

BiH je država, a entitet RS nije i nikada nije bila, niti će biti“, poručeno je.

IZVOR:RADIO SARAJEVO

Povezani članci

Putovanje maloljetnika sa i bez roditelja, unutar i van granica EU

Urednik Portala

Austrija – ‎Od utorka se primjenjuje 3G pravilo za ulazak u državu, priznati i antigen testovi

Urednik Portala

Slovenija: Postupak i potrebna plaća za spajanje obitelji

Urednik Portala