Svijet

Belgija ublažava epidemiološke mjere

Belgija je objavila danas dodatno ublažavanje epidemioloških mjera i omogućila ponovno otvaranje noćnih klubova, a učenici u osnovnim školama više ne moraju da nose maske, pošto je broj zaraženih omikron sojem virusa korona opao sa vrhunca u januaru.

“Uzastopni talasi koji su nas pogodili nisu bili laki. Ali prebrodili smo ih i zajedno prošli kroz njih”, izjavio je premijer Aleksander De Kroo.

Broj zaraženih virusom korona opao je sa rekordnih 75.000 24. januara na prosječno 23.000 dnevno u sedmici do 7. februara.

U opadanju je i broj prijema na bolničko liječenje, a i broj pacijenata na odjeljenjima za intenzivnu njegu manji je nego tokom ranijih talasa.

Od sljedećeg petka, noćni klubovi će moći ponovo da se otvore, kafići će moći da rade duže od ponoći i ukidaju se ograničenja o broju mušterija po stolu, a koncertima će moći da prisustvuje publika koja stoji.

Ulazak u zatvorene prostore i dalje će biti zasnovan na kovid-propusnicama, odnosno dokazu za vakcinaciju, nedavni negativni test ili oporavak od zaraženosti.

Prostori će moći da primaju od 70 odsto do 100 odsto kapaciteta u zavisnosti od vrste aktivnosti i kvaliteta ventilacije.

Radnici koji se ne bave esencijalnim djelatnostima više neće morati da rade od kuće najmanje četiri dana sedmično, a mušterije će moći da idu u kupovinu u grupama većim od dvije osobe.

izvor:bhrt

Povezani članci

U prikolici kamiona u Teksasu nađeno mrtvo 46 migranata

Urednik Portala

Gradonačelnik Mariupolja: Nemamo struje, vode, a ljudi se tresu od zime

Urednik Portala

Arapska koalicija gađala ciljeve u Sani i Hodeidi u Jemenu

Urednik Portala