Magazin

AUTOR POBJEDNIČKOG DIZAJNA KOVANICE EURA TRAŽIO JE POMOĆ U GRUPI NA FEJSU OKO PHOTOSHOPA

Radim neke novčiće i trebam primijeniti efekt da slika izgleda ‘metalno’, potražio je pomoć autor pobjedničkog dizajna. Sliku je uzeo od škotskog fotografa koji nam se javio i uvjeren je da je pokraden…

Ekonomska analitičarka Vedrana Pribičević objavila je na Facebooku da je autor pobjedničkog dizajna hrvatske kovanice eura na kojoj je kuna tražio pomoć u grupi na fejsu oko Photoshopa:

Napisao je da mu treba jer dizajnira ‘neke kovanice’. 

– Nastavak sage: “umjetnik” koji je pokrao sliku kune i osvojio glavnu nagradu na natječaju za hrvatske kovanice eura tražio je pomoć u grupi na fejsu, doslovno priznajući da je koristio sliku. Internet je doista divno mjesto, gdje edgy redditori samo čekaju da nekog tko se ogriješio narežu na tanke šnite. Očito je nedovoljan broj ljudi gledao Netflixov “Don’t f*ck with cats” – napisala je Vedrana Pribičević.

Jel i ti tako uzimaš fotke bez pitanja?

Ispod njezinog posta netko joj je napisao:

‘Kakav hype je nastao zato jer je lik pronašao najbolju fotku kune, izrezao, primijenio efekt i napravio najbolji prijedlog’.Jel i ti tako svojim klijentima, kad im radiš stranice, uzimaš slike okolo bez pitanja i plaćanja? – odgovorila mu je.

Javio nam se autor fotografije

Podsjećamo, vlada je nedavno objavila kako će izgledati hrvatske kovanice eura. Na njima su motivi šahovnica, karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla, što je posebno streslo neke srpske medije, i glagoljica. Na kovanici jednog eura bit će motiv kune.

Autor tog dizajna je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković. Njegovi dizajni za kovanicu s kartom Hrvatske i za kovanicu s glagoljicom su osvojili druga mjesta.

Nagrada za svako od njih je 35 hiljada kuna, dok je za ‘kunu’ osvojio 70.000 kuna. 

Na prvi pogled, obris kune korišten za dizajn vrlo je sličan fotografiji koja se može pronaći na Googleu ako upišete ‘pine marten side view’. Autor te fotografije je škotski fotograf Iain Leach, koji radi i za National Geographic.

– Nisam bio svjestan da je ta fotografija uzeta za dizajn hrvatske kovanice eura. Ukazali su mi na to tek nedavno i nisam još detaljno proučio slučaj – javio nam se Iain Leach.

Pitali smo ga je li to njegova fotografija.

– Da, izgleda kao moja fotografija koju je neko uzeo bez mog dopuštenja i iskoristio je za dizajn nove hrvatske kovanice. Rekli su mi da je bio natječaj i da je taj dizajn pobijedio. Čuo sam i da je pobjednik dobio novčanu nagradu. Ja nisam dobio ništa – dodaje škotski fotograf koji je optužio autora dizajna.

– On je lopov. Uzeo je moju fotografiju i pokupio nagradu. Mislim da bi mu oni koji su to organizirali trebali povući novčanu nagradu i navesti pravog autora fotografije po kojoj je napravljena hrvatska kovanica – dodao je.

izvor:24sata.hr

Povezani članci

Korejska grupa BTS – Izvođač godine na Američkim muzičkim nagradama

Urednik Portala

Novi singl našeg repera: Akaweli x Elma ER “Ashanty” (VIDEO)

Urednik Portala

Baka i njezin 37 godina mlađi suprug žele dijete: ‘Probali smo i prirodno, sad tražimo surogat majku‘

Urednik Portala