Dijaspora

AUSTRIJA OBUSTAVLJA ZAKON O OBAVEZNOM CIJEPLJENJU

Nakon što se sve više političara i stručnjaka oglasilo po pitanju ukidanja obveznog cijepljenja, oglasio se kancelar Nehammer koji ne isključuje tu mogućnost. Ako su stručnjaci koje je izabrala vlada za suspenziju zakona, to će se i učiniti, objašnjava Nehammer u nedjeljnom intervjuu za “Krone” .

Kancelar je naglasio i da se ukida najavljena lutrija za cijepljenje te predlaže da se novac koji je osiguran za lutriju će se preusmjeriti sektorima koji su najviše pridonijeli u borbi s koronavirusom.

Konkretno, kancelar smatra da bi se novac trebao preusmjeriti zdravstvenom i medicinskom osoblju, ali i vojnicima te policajcima. O tome još razgovara s koalicijskim partnerom.

Lutrija za cijepljenje bila je želja socijaldemokrata. Htjeli su ovaj osobni motivacijski bonus i htjeli su da ORF to riješi. Za mene je bilo prirodno odgovoriti na zahtjev. Ali nije onako kako su socijaldemokrati zamislili izvedivo. To je šteta, ali ne i slomljena noga”, rekao je Nehammer.

Što se tiče obveznog cijepljenja, kancelar naglašava da se zakon ionako stalno ocjenjuje, “to je upravo ono što sada traže guverneri država”. Sve dok stručnjaci iz komisije kažu: “Da, cijepljenje je prokušana metoda, obveza cijepljenja će naravno ostati na snazi”, rekao je kancelar. Ali ako vladini stručnjaci predlože ukidanje zakona to će i učiniti.

izvor:GPM

Povezani članci

NJEMAČKA-USTAVNI SUD DAO ZELENO SVJETLO ZA OBAVEZNO CIJEPLJENJE

Urednik Portala

POPUŠTANJE-AUSTRIJA UVODI NOVE MJERE

Urednik Portala

U AUSTRIJI OD DANAS VAKCINISANJE PROTIV KORONAVIRUSA JE ZAKONSKA OBAVEZA

Urednik Portala