Dijaspora Korona Virus

AUSTRIJA-NAJVIŠE ZARAZE CORONOM DONOSE POVRATNICI IZ BIH ,MEĐU OBOLJELIMA OD KORONE ,KOJI SE VRAĆAJU SA PUTOVANJA ,BOSANCI NA VRHU LISTE

Prema podacima ministarstva, niti jedna druga zemlja ne donosi više slučajeva korona u Austriju od Bosne

HEUTE” je u ponedjeljak izvijestio o “balkanskoj eksploziji” u domaćim slučajevima Corona ,putnika koja putuju u Austriju. Daleko najjača zemlja u prva dvije kalendarske sedmice 2022. bila je Bosna sa 769 odnosno 1.611 slučajeva u sedmici, zatim Srbija sa 419 i 959 slučajeva i Mađarska sa 627 i 748 slučajeva. 

Dobra vijest: slučajevi korona među putnicima koji se vraćaju iz gotovo svih zemalja značajno su se smanjili u odnosu na prethodnu sedmicu. U slučaju Bosne trenutno je na sedmičnom nivou 3.998 slučajeva korone povezanih s putovanjima (prema podacima ministarstva, brojke se još mogu povećati tijekom sedmice), minus od 614, ali i dalje gotovo četveroznamenkasti broj. U slučaju Srbije bilježi se pad sa 303 na 655 slučajeva, u Mađarskoj pad sa 440 na 308.

Nova pravila Corone od 1. februara 2022

Savezna vlada želi reagirati novim korona pravilima. Od 1. februara2022. promijenit će se dakle valjanost potvrda o cijepljenju u Austriji u Zelenoj putovnici. Prva serija cijepljenja – koja se sastoji od dva cijepljenja ili oporavka plus jedno cijepljenje – tada vrijedi samo 180 dana. Potvrda o cijepljenju za dopunsko cijepljenje – koja se sastoji od tri cijepljenja ili rekonvalescencije plus dva cijepljenja – ostaje važeća 270 dana.

Potvrde o cijepljenju ili drugi dokazi o cijepljenju također vrijede 270 dana pri ulasku u Austriju. No od ponedjeljka postoji novo pravilo za ulazak: ljudi koji su dobili poticaje sada mogu ući u Austriju bez korona testa , bez obzira iz koje zemlje svijeta dolaze. Ukupno 14 Omicronovih pionirskih zemalja bit će uklonjeno s popisa područja varijanti virusa, uključujući Dansku, Nizozemsku, Norvešku i Veliku Britaniju, kao i deset zemalja južne Afrike. Ne postoje daljnji uvjeti za ulazak za cijepnike trećih strana ako žele ići u Austriju.

Pod utjecajem režima ulaska “2G+”.

Na prethodne zemlje varijante virusa od ponedjeljka će utjecati režim ulaska “2G+” – samo onima koji su cijepljeni ili oporavljeni i koji također imaju negativan PCR test mogu ući u Austriju. S druge strane osobama koje su cijepljene tri puta, više nije potreban test.

Ranije je propis propisivao da samo osobama koje su bile cijepljene tri puta i koje su imale negativan PCR test stariji od 48 sati smiju ući u Austriju iz područja s varijantom virusa. Sama uredba o ulasku, koja je ranije bila ograničena na 31. januar 2022., novom će se propisom produžiti za još mjesec dana do kraja februara 2022. godine.

izvor:heute

Povezani članci

USK KORONA BILTEN: ČETIRI SMRTNA ISHODA I 121 NOVOZARAŽENA OSOBA

Urednik Portala

Direktor “Pfizera” se nada godišnjoj vakcinaciji protiv korone: Lakše je uvjeriti ljude

Urednik Portala

6 “KORISNIH” SAVJETA KAKO SE PONAŠATI U NJEMAČKOJ

Urednik Portala