Ljepota i zdravlje Zanimljivosti

95 POSTO BOSANACA UJUTRU PIJE KAFU, A NE ZNA DA ZBOG TOGA ŠEĆER SKAČE: DOVOLJNO JE SAMO DA JEDNO PROMIJENITE I PROBLEMA NEĆE BITI

Mnogi ujutru piju kafu kako bi se razbudili, podigli energiju i postepeno pripremili za obaveze koje ih očekuju u danu.

Koliko god da je koristan ovaj napitak, omiljen ne samo među Bosancima već i među ljudima širom planete, ispostavilo se da u određenim situacijama može itekako da šteti zdravlju. Poznato je da pretjerani unos kofeina može da izazove anksioznost, skok krvnog pritiska i druge tegobe, a stručnjaci su otkrili da može i da podigne šećer u krvi. Naravno, ne uvijek, već ako se kafa uzima u određeno vreme…

Britanski naučnici su prilikom eksperimenta otkrili da šolja crne kafe (približno 300 mg kofeina) 30 minuta prije doručka podiže nivo šećera u krvi. Studija je potvrdila da se ova negativna posljedica dešava praktično odmah, a nivo glukoze poraste za 50 odsto!

Dva razloga mogu da dovedu do ovoga. Prvo, kofein blokira adenozin, koji je učestvuje u signaliziranju tijelu koliko insulina treba da proizvede i pomaže ćelijama da efikasno reaguju na ovaj hormon za regulaciju glukoze. Ispijanje kafe prije obroka može da smanji lučenje insulina, što znači da će šećer skočiti.

Drugi razlog leži u sposobnosti kofeina da poveća nivo hormona stresa u tijelu. Zauzvrat, kortizol i adrenalin povećavaju šećer u krvi kako bi obezbjedili energiju za borbu protiv stresa. Da biste to izbjegli, savjet stručnjaka je da prvo doručkujete, pa tek onda popijte kafu.

Izvor:Hayat.ba

Povezani članci

Koliko daleko od lokacije pada atomske bombe trebate biti da biste preživjeli udar?

Urednik Portala

NARODNA VJEROVANJA: EVO ŠTA ZNAČI KADA VAM ‘IGRA’ OKO

Urednik Portala

TRIKOVI ZA ČIŠĆENJE ŠPORETA: LIMUN I SODA BIKARBONA UČINIT ĆE ČUDA

Urednik Portala